Stoppen met roken

 In Nieuws

Dat roken ongezond is, weet u natuurlijk al. Stoppen met roken is goed voor uw gezondheid. Wanneer u stopt, merkt u al snel de voordelen:

  • uw conditie gaat vooruit;
  • u hebt meer lucht en kunt gemakkelijker ademen;
  • u voelt zich frisser en fitter;
  • uw huid en haar zien er beter uit;
  • u proeft en ruikt beter;
  • uw stem klinkt beter;
  • uw rokershoest verdwijnt;
  • u bent minder vaak verkouden;
  • u bespaart geld.

Mensen zijn bovendien vaak trots op zichzelf als het stoppen is gelukt. Zij vinden zichzelf een goed voorbeeld voor hun kinderen. Kinderen die in een rookvrij huis wonen, hebben minder vaak last van verkoudheid, oorontsteking en hoesten.

Stoppen met roken is moeilijk. Daarom is het belangrijk dat u dit goed voorbereidt. Denk van tevoren na over wat voor uzelf de voordelen zijn van stoppen. Wat wilt u graag? Bedenk ook wat u moeilijk vindt aan stoppen. Dan kunt u van tevoren al oplossingen bedenken voor de moeilijke situaties. Misschien helpt het om eerst de informatie te lezen en de tests te doen op de site van STIVORO, www.stivoro.nl/hulpvanhuisarts. STIVORO is de Nederlandse organisatie voor voorlichting over de gezondheidsrisico’s van roken.

Als u meer dan tien sigaretten per dag rookt, lukt het misschien beter om te stoppen als u daar hulpmiddelen bij gebruikt. Er zijn middelen waarmee u nicotine binnenkrijgt. Hiermee kunt u eerst wennen aan een leven zonder roken, terwijl uw lichaam nog wel nicotine binnenkrijgt. Daarna vermindert u pas de hoeveelheid nicotine. Mensen die al vaker zijn gestopt en weten dat zij enorm naar roken blijven verlangen, kunnen overwegen medicijnen te gebruiken om de rookbehoefte en de ontwenningsverschijnselen te verminderen. Kijk voor een volledig overzicht van de medicijnen op www.stopeffectief.nl.

Als u overweegt om te stoppen met roken, is het goed om eens met uw huisarts te gaan praten. Uw huisarts zal u graag helpen bij het stoppen en u adviseren over hulpmiddelen. Sommige huisartsen hebben een praktijkondersteuner die u bij stoppen met roken kan begeleiden. Het is al veel mensen gelukt om met hulp van de huisarts te stoppen.

Lees voor meer informatie de NHG-Patiëntenbrieven ‘Overwegen stoppen met roken’, ‘Voorbereiden stoppen met roken’ en ‘Adviezen en hulpmiddelen’.

[Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap, juni 2007]
Recent Posts

Leave a Comment